Bijzonder plafond in station Delft

Dit bericht is geplaatst op 23 september 2015 in Nieuws, Product en materiaal, Ontwerp en ruimtelijke plannen
Deel deze pagina

Bijzonder plafond in station DelftHet indrukwekkende plafond van de stationshal in Delft is het nieuwe aandachtspunt. Hierop staat de historische plattegrond van de stad. Ook het plafond van de ondergrondse station is indrukwekkend. Dit Hunter Douglas plafond zorgt voor een overzichtelijk en prettige omgeving.

Het plafond, wat een ontwerp is van Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam bevat verscheidene gedeeltes met allemaal eigen eisen en oplossingen. Boven het perron hangen aluminium baffles, geluidsabsorberende elementen die ervoor zorgen dat het niet galmt.

Natuurlijke verbinding

Doordat deze baffles gecombineerd zijn met een gezette, geperforeerde baffle is de nagalm tijd minder dan één seconde. Daniël Jongtien, die een architect is bij Benthem Crouwel Architects heeft samen met Hunter Douglas de baffles ontworpen op een manier dat ze als het ware meebuigen met de reiziger. De verticale en horizontale baffles staan met elkaar in verbinding en vloeien in elkaar over, zodat het de reizigers op een natuurlijk manier naar de trap leidt.

Kunstmatige verlichting

De ruimte van het ondergrondse perron is acht meter hoog. Dit is een stuk hoger dan andere ruimtes, waardoor het voor mensen er apart uitziet. De oplossing hiervoor zijn de verticale baffles die vier meter boven het plafond hangen. De productie is een samenhang tussen esthetiek en uitvoerbaarheid. De uitvoering is alleen uit te voeren door het aluminium te extruderen.

Op het perron is er gebruik gemaakt van kunstmatige verlichting. Dit geef de reiziger een gevoel van veiligheid. Door de hoge glansgraad van de baffles kan het licht goed reflecteren. Ook de glazen tussenvloer zorgt voor extra licht. Het daglicht bereikt de vloer van de perrons en die weerkaatst het licht richting het plafond. Door de bijzondere coating wordt het daglicht verspreid door de ruimte.

Het nieuwe station in Delft is ontworpen door Mecanoo architecten en staat bovenop de spoortunnel. Deze vervangt het oude betonnen spoorviaduct. Het nieuwe station in Delft is sinds februari geopend.
Bron: Stebouw & Architectuur


Deel deze pagina