Callantsoog vernieuwt en moderniseert dorpshart

Dit bericht is geplaatst op 18 november 2014 in Groen & natuur, Nieuws, Ontwerp en ruimtelijke plannen, Straatmeubilair
Deel deze pagina

Door het Dorpsplein met de juiste materialen in te richten leeft het aan de Noordzee als nooit tevoren.

Door het Dorpsplein met de juiste materialen in te richten leeft het aan de Noordzee als nooit tevoren.

Afgelopen zomer was er in het programma ‘Altijd Wat’ een reportage van de Nederlandse kustplaatsen. Treurige beelden van jaren ’60 hoogbouw en saaie pleinen vormden het decor voor deze serie. Callantsoog laat zien dat het ook anders kan. Door het Dorpsplein met de juiste materialen in te richten leeft het aan de Noordzee als nooit tevoren. In 2008 vormde de dorpsraad en de ondernemersvereniging van Callantsoog het plan om het verouderde plein aan te pakken.

Moderne verbinding met het strand
‘Er moest iets veranderen, daar was iedereen het wel over eens. Het bepalen van de richting was echter nog het probleem. Aan de ene kant was er een groep die de oude nostalgische stijl wilde behouden, terwijl een andere groep, waaronder de gemeente, wilde breken met het verleden door een modern en strak plein te ontwikkelen. Dit zorgde voor enige vertraging, maar bood Maithe Vos van HB Adviesbureau de kans om in overleg met de bewonersgroepen aan de slag te gaan met het ontwerp’, aldus Frank Brakenhoff – beleidsmedewerker wegen, verkeer en vervoer van de gemeente Schagen.

Veiliger door visueel effect
De weg in het dorp nodigde uit om harder te rijden dan de toegestane dertig kilometer. ‘Dit probleem hebben we aangepakt door middel van bestrating, kleuren en hoogteverschil. Er zijn speciale geluiddempende klinkers aangelegd, de randen hebben een gele kleur gekregen en het niveau van de straat is lager dan het plein. Door deze aanpassingen lijkt het alsof de weg minder breed is en passen de automobilisten hun snelheid eerder aan, aan het gewenste niveau. De verhoging op het plein leidt eerst tot een overrijdbare band van parkeerplekken, want de ondernemers en bewoners wilden het aantal parkeerplekken gelijk houden.’

Multifunctioneel beton
Die parkeerplekken zijn op hun beurt weer afgebakend met een stevige betonconstructie van Struyk Verwo Infra – ideaal om even op te zitten en uit te rusten. Uitrusten kan ook op de betonrand aan de terraskant van het plein. De terrassen worden afgescheiden van het groen middels een keerconstructie die als zitbank gebruikt kan worden. ‘Om lekker te kunnen zitten is er speciaal gekozen om de rugleuning niet haaks op het zit gedeelte maken, maar in juiste zithoek. Deze bank geeft door haar gladde afwerking een zeer fraai beeld. De betonconstructies geven het plein een strak uiterlijk, maar zijn dus ook nog ideaal om op uit te rusten.’

De Solar Bench bevatten zonnebankcellen waar bezoekers stroom vandaan kunnen halen om bijvoorbeeld elektrische fietsen en mobiele telefoons op te laden

De Solar Bench bevatten zonnebankcellen waar bezoekers stroom vandaan kunnen halen om bijvoorbeeld elektrische fietsen en mobiele telefoons op te laden

Fysiek en elektrisch opladen via Solar Bench
Het rusten kan natuurlijk ook op bankjes. ‘Dit zijn echter niet de normale bankjes uit een willekeurig park. Ze bevatten namelijk zonnebankcellen waar bezoekers stroom vandaan kunnen halen om bijvoorbeeld elektrische fietsen en mobiele telefoons op te laden. Het belangrijkste voor ons was het duurzame karakter van de bank en een stukje extra service in de vorm van gratis elektriciteit voor onze gasten en inwoners’, aldus wethouder Sigge van der Veek van openbare werken, duurzaamheid en milieu.

Compliment aan alle betrokkenen
Het project werd dit jaar tijdens Pasen opgeleverd door de aannemer. Vanaf oktober 2013 duurde het hele proces ongeveer een half jaar, daardoor was er geen overlast in het toeristenseizoen. De voordelen werden afgelopen zomer al duidelijk. ‘Door een groter deel te bestraten heeft het dorpshart nu meer ruimte voor de jaarlijkse Kermis en verschillende braderieën. Dit hoeft niet meer op het gras te staan, zodat het plein het hele jaar mooi blijft.’ Het sluit aan bij ons hoofddoel voor het dorpscentrum. We wilden een aangename verblijfsplek voor toeristen én bewoners creëren – en dat is gelukt’, stelt Brakenhoff tevreden vast. ‘Het is mooi om te zien dat de ondernemers die zich eerst verzetten tegen de plannen, nu ook tevreden zijn met het uiteindelijke resultaat. Dat vind ik het grootste compliment aan alle betrokkenen’, vult wethouder Van der Veek afsluitend aan.

Door: Jeroen Bruinenberg


Deel deze pagina