Make-over voor pleinen Sliedrecht

Dit bericht is geplaatst op 23 november 2020 in Nieuws
Deel deze pagina

Afgelopen maanden onderging de winkelstraat Kerkbuurt in Sliedrecht een ware make-over. Met de herinrichting van twee pleinen is deze transformatie nagenoeg voltooid. Hierbij ging vooral het Merwedeplein grondig op de schop. Het eindresultaat is een multifunctioneel plein, met een echte verblijfskwaliteit.

pleinen sliedrecht

Ipv Delft ontwierp deze herinrichting. Hierbij was het uitgangspunt een schetsontwerp dat de gemeente samen met ondernemers en omwonenden maakte. Vervolgens werkte ipv Delft dit ontwerp verder uit, waarbij ze diverse aanpassingen aanbracht. Zo voegde ze meer zitgelegenheden en groen toe aan het plein. Daarnaast paste het ontwerpbureau het ontwerp zo aan dat de looproute naar het winkelcentrum beter zichtbaar en breder werd, zodat het geheel veel ruimtelijker oogt. Ten slotte versterkte ze de verbinding tussen winkelstraat en plein in het ontwerp.

Gestreept tapijt

Het schetsontwerp bevatte een rechthoekige rode loper in de bestrating, die doorliep tot in de doorgaande winkelstraat. Het ontwerpbureau paste dit idee deels aan, zodat de nadruk niet op de looproute ligt, maar juist op de verblijfsruimte. Hierdoor heeft het Merwedeplein nu een gestreept tapijt, dat net als in een woonkamer zorgt voor sfeer. Bovendien geeft het de scheiding tussen loop- en verblijfsruimte veel duidelijker aan.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de openbare ruimte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Multifunctioneel

De inrichting van het bestaande plein was, net als het schetsontwerp, sterk gericht op betalende klanten. Wie zonder te betalen op het plein wilde verblijven, had weinig mogelijkheden. Dankzij meer zitgelegenheden en groen bij het speelelement (evenals een groenelement met zitrand op de loper), heeft het plein nu ook echt een verblijfsfunctie gekregen. Bovendien spreekt het plein nu zoveel mogelijk doelgroepen aan. Hiermee is het een plek geworden van verbinding.

Meer bankjes

De zitelementen zijn bovendien goed zichtbaar vanuit de winkelstraat, waardoor het winkelend publiek al vanuit de verte ziet dat er een ruimte nadert waar iets te beleven valt. Met name de bankjes rond het speeltuintje en het zitelement op het tapijt worden sinds de oplevering veel gebruikt.


Deel deze pagina